top of page

A sikeres karrier elindítása: hogyan írj elsö osztályú önéletrajzot ha még sosem dolgoztál?

Tippek frissen végzősöknek

Az önéletrajzi összefoglaló nem csak egy unalmas lista a képességeidről és tapasztalataidról. Ez egy fontos eszköz, amely lehetővé teszi számodra, hogy bemutasd, mi tesz téged kiemelkedővé.


Ebben a blogbejegyzésben szuper hasznos önéletrajzi tippeket, amelyek garantáltan elnyerik a munkáltatók figyelmét, legyél akár frissdiplomás, szakmaváltó, vagy teljesen kezdő a munkaerőpiacon.

Az igazán jó önéletrajz összefoglaló személyes, vonzó és dinamikus. Ez a nyitó szakasz lehetőséget ad számodra, hogy bemutasd, mi az, ami téged különlegessé tesz, és miért vagy alkalmas a munkára. Még akkor is, ha nem rendelkezel sok munkatapasztalattal, egy jól megírt célkitűzés segíthet abban, hogy kiemelkedj a tömegből, és megkapd az áhított interjút.


Témák:

  • Mi az az "entry level" szintű önéletrajzi összegzés, és miért van rá szükségem?

  • Hogyan írjunk önéletrajzot kevés tapasztalattal?

  • Hogyan néz ez ki? Példák

Mi az az "entry level" szintű önéletrajzi összegzés, és miért van rá szükségem?


Az átlagos önéletrajz mindössze 7 másodpercig van vizsgálat alatt! Az önéletrajzi célkitűzés / rövid összefoglaló azonban lehetőséget nyújt arra, hogy felhívjuk a figyelmet legfontosabb tulajdonságainkra, és ösztönözzük a HR menedzsert arra, hogy mélyebben megismerje, milyen képességekkel és előnyökkel rendelkezünk. Ha egy barátságos, ugyanakkor szakmai hangnemben megfogalmazzuk az önéletrajz célkitűzésünket, az segíthet abban, hogy pozitív benyomást keltsünk és megszerezzük a kívánt állást.


Az önéletrajzodhoz készült kezdő bekezdésnek az a célja, hogy kiemelje a kulcsképességeidet és releváns tapasztalataidat, hogy bátorítsa a további olvasásra az állásinterjúztatót.

Fontos megjegyezni, hogy az igazi "önéletrajz célkitűzés" csak egy rövid mondat, amely kifejezi az metódus célját. Például: "Az IT szakértői képzettség megszerzése az XYZ-nél." Könnyen észrevehető, hogy az ilyen mondatok hatástalanok és elavultak. Az állásinterjúztatók tudják, hogy érdeklődsz az állás iránt - ezért nyújtottad be az önéletrajzodat!

A rövid célt helyettesítve, célozz arra, hogy egy összefoglalót készíts az önéletrajzod tetejére. Ez a 3-5 mondat elmagyarázza az állásinterjúztatónak, hogy milyen előnyöket hozhatsz az üzletükbe, ha felbérelnek téged. Az állásleírásban található kulcsképességek, releváns oktatás vagy lenyűgöző eredmények mind nagyszerű részletek, amelyeket meg kell említeni az összefoglalóban. Bár ez ijesztőnek tűnhet az állást keresők számára, akik épp csak most kezdenek, de ha tovább olvasol megmutatom hogyan és milyen lépéseket kell tenned egy nagyszerű első ÖNÉLETRAJZ célkitűzés írásához.Hogyan írjunk önéletrajzot kevés tapasztalattal?


Tudjuk jól, hogy az első munkahelyet megszerezni nem egyszerű dolog, különösen akkor, ha nincs korábbi munkatapasztalatod.

Az önéletrajzod rövid összefoglalója/ célkitűzése az a rész, amely megmutatja az állásinterjúztatónak, hogy méltó vagy a meghallgatásra, még akkor is, ha eddig csak arról álmodoztál, hogy dolgozol az álomcégednél (the DREAM job).


Itt nem arról van szó, hogy a múltbeli munkahelyeidről beszélsz. Az igazi érték az, amit a jövőben hozol majd a cégnek. Az önéletrajz célkitűzés segítségével elmagyarázhatod, mi motivál téged, milyen karrierutat szeretnél bejárni, és milyen készségekkel rendelkezel.


Szóval, hogyan írj egy jó kezdő szintű önéletrajz célkitűzést?


Először is, készülj fel egy kis önreklámra. Ha azt akarod, hogy az állásinterjúztatók felfigyeljenek rád, akkor mutasd meg, hogy érdemes vagy, hogy Rásd fordítsák az idejüket. Emeld ki az értékeidet, de ne ess túlzásba. Az önéletrajz célkitűzés nem arról szól, hogy önmagadat dicsőítsd, hanem arról, hogy megmutasd, milyen hasznos tagja lennél a csapatnak.

Azt is fontos megjegyezni, hogy az önéletrajz célkitűzés nem egy hosszú esszé. Legyen rövid, de velős. Néhány mondat elég, hogy megragadd az állásinterjúztató figyelmét. Tudd, hogy mire keresnek, és használd a szavakat úgy, hogy kiemeld a legjobb tulajdonságaidat és készségeidet.


Ne felejtsd el, hogy a kezdetek mindig nehéznek tűnnek, de ha hiszel magadban és keményen dolgozol, akkor egy sikeres és boldog jövő állhat előtted.


Nézzük meg a lépéseket egy kezdő szintű önéletrajz célkitűzés írásához:


1. Alaposan olvasd el a munkaköri leírást


A munkaköri leírás olyan mint egy kulcs a kincsesládához,: pontosan leírja, hogy mit keres az munkáltató a leendő jelöltekben.

Győződj meg arról, hogy AZOKAT A személyiségjegyeket, készségeket vagy oktatási tapasztalatokat, amelyek a munkaköri leírásban megtalálhatóak és Rád is igazak, azokat le írod ebben a részbe, hogy a HR-os azonnal láthassa, hogy akit ők keresnek és Te az egy és ugyanaz.


2. Gondold végig a legjobb tulajdonságaid


Gondolkozz el azon, mi az, amiben nagyon ügyes/ jó vagy, milyen hasznos tulajdonságokkal rendelkezel vagy mi motivál arra, hogy jelentkezz pont erre az állásra.

Ha nem jut ilyen eszedbe, csinálj online személyiség tesztet, vagy kérdezd meg a barátaidat, hogy szerintük melyek az erősségeid.

Nagyon fontos, hogy megtaláld azokat a kulcsszavakat, amelyek a munkáltató által keresett tulajdonságok és képességek között vannak felsorolva a munkaköri leírásban.

Például, ha a munkaköri leírásban az "apró részletekre való figyelés" képességet kérnek, ésTe bizonyítani tudod, hogy pont ez a legnagyobb erősséged, akkor semmiféleképp se habozz azt az összefoglaló részben megemlíteni.

Ha valami díjat nyertél, vagy versenyen vettél részt ami a munkakörhöz passzol, azt ezen a részen érdemes megemlíteni.


3. Írd az elejére a pontost állást amire pályázol


Amikor egy hatalmas céghez jelentkezel, valószínűleg az állásinterjúztató sok jelentkezést fog átnézni több különböző állásra. Ezért érdemes az önéletrajzodban pontosan megadni az állás pontos nevét, sőt, ha rendelkezésre áll, akkor az álláshirdetés referenciaszámát is.

Például, ha valaki egy Starbucks baristaként szeretne dolgozni, írhatja az önéletrajzába a következőt: "Készen állok arra, hogy pozitív hozzáállásommal és hatékony ügyfélszolgálati készségeimmel az Westeend city centerben lévő Starbucks-ban dolgozzak baristaként (Ref. # 034820)".


Hogyan néz ez ki? Példák


Az első munkádra való jelentkezés egy nehéz küzdelemnek tűnhet, de az önéletrajz célkitűzése kulcsfontosságú szakasz ahhoz, hogy meggyőzd az állásinterjúra való méltóságodat. Ezek a 3-5 mondat lehetővé teszik, hogy elmagyarázd azokat az adatokat, amelyek nem nyilvánvalóak csak az önéletrajzodból nézve. Például it megemlíthetsz bármilyen tevékeységet, például a családtagok gondozására vagy utazásra szánt időt.


A legtöbb vállalat, amelyek "entry"/ kezdő pozíciókra keresnek munkavállalókat, számít a jelöltek korlátozott tapasztalatára, és azon személy képességére, hogy megtanulja a szükséges feladatokat az állás betöltése után.

Azonban ez nem jelenti azt, hogy az önéletrajzod üres legyen. Használd ki ezt a részt arra, hogy kiemeld azokat a tulajdonságokat, amelyek Téged tesznek a megfelelő személlyé, erre a betanulási folyamatra.

Például: tanulási képesség, pozitív hozzáállás, erős munkaerkölcs, csapatszellem, érdeklődés a terület iránt, és képesség az utasítások követésére olyan tulajdonságok, amelyek alkalmazhatók majdnem minden első munkához.


A frissdiplomások említhetik az oktatási hátterüket, és az összes releváns fokozatot, kurzust vagy gyakorlati időt.

Amikor munkakört váltasz és azért nincs még tapasztalatod AZON a munka területen:

Fejtsd ki részletesen mit tanultál és csináltál a múltban, kifejezetten azokra a képességekre fókuszálva amit ebben a munkakörben is felhasználhatsz.

Például, pénztárosként dolgoztál és most irodában szeretnél dolgozni. Sorold fel milyen adminisztrációval kapcsolatos teendőid voltak az előző munkahelyeden, pl.: napi/heti leltár, az áruk rendezése, kedvesség a vásárlókkal, probláma kezelés a vásárlókal, vissza térítési ügyek megoldása stb.Ha segítséget szeretnél önéletrajz készítésben vagy interjúra való felkészítéssel kapcsolatosan, vedd fel velem a kapcsolatot, itt:6 megtekintés0 hozzászólás

Comments


bottom of page